Projecten 2010

Blindenzorg Licht en Liefde - Elia Fonds

Rare snuiters, een prentenboek voor blinden, slechtziende, goedziende en dyslectische kinderen 
(vzw Blindenzorg Licht en Liefde, Jabbeke)

Een schrijvende inktvis, een allergisch schaap, een tapir die zich een olifant waant, … Het zijn maar enkele van de personages die zich laten horen of voelen in 'Rare snuiters', het kunst- en poëzieboek voor kinderen met een visuele of verstandelijke handicap. De drijvende kracht achter dit ongewone boek is beeldend kunstenares Freya Vlerick, die van dit boek haar afstudeerproject maakte, en auteur Jan Dewitte.

www.blindenzorglichtenliefde.be

Château de Gaasbeek - Elia Fonds

Audioguides voor mensen met een beperking
(Kasteel van Gaasbeek, Lennik-Gaasbeek)

Het Kasteel van Gaasbeek heeft nieuwe Audioguides, die werden gemaakt door en voor mensen met een beperking onder begeleiding van een regisseur.
Het kasteeldomein van Gaasbeek is het laatste overblijfsel van de oude heerlijkheid Gaasbeek, die in 1236 werd gesticht door de hertog van Brabant. De museumcollectie bestaat uit historische stukken uit de 15de en 16de eeuw.

www.kasteelvangaasbeek.be

Leuven Bears - Elia Fonds

Start to Roll
(Leuven Bears, Leuven-Heverlee)

‘Leuven Bears’, eersteklasser in het Belgische basketbal, wil met het fonds ‘Start to roll’ mensen met een motorische handicap de kans geven zich te meten – al dan niet in competitieverband – in het rolstoelbasket. Er worden sportstoelen aangekocht, initiatiecursussen ingericht en een informatie- en sensibiliseringscampagne opgezet.

www.leuvenbears.be

1001 repères - Kindermuseum - Elia Fonds

1001 Lichtpuntjes
(Kindermuseum, Brussel)

Hoe kan je best je 'eigen weg' vinden? Welk pad kiezen wanneer de weg bezaaid ligt met kruispunten, zijpaden en dwaalsporen? Met de nieuwe tentoonstelling ‘1001 Lichtpuntjes’ wil het Kindermuseum in Brussel kinderen (tussen 3 en 12 jaar) begeleiden op hun weg naar volwassenheid. In dat kader wil het museum haar animatie en activiteiten aanpassen aan doven en slechthorenden.

www.kindermuseum.be

Anvasport - Elia Fonds

In een rolstoel op de latten
(vzw Anvasport, Melle)

Anvasport biedt andersvaliden de mogelijkheid om sport te beoefenen in een beschermd milieu, met het oog op integratie en de algemene conditie. In samenwerking met revalidatiecentra organiseert Anvasport ski- en snowboard initiaties voor personen die revalideren bij een verlamming, na een amputatie of zware ziekte, met fysieke beperking en verminderde mobiliteit tot gevolg. De nadruk hierbij ligt niet op competitie, maar wel op het beleven en genieten.

www.anvasport.be

 Nema - Elia Fonds

Leren door doen
(vzw Nema, Melle)

Nema is een patiëntenvereniging/zelfhulpgroep die zich sinds 1987 inzet voor het algemeen welzijn van mensen met een neuromusculaire aandoening (NMA) of een spierziekte. Zij zetten een traject met gezinsweekends en jongerenvakanties op poten om jongeren met een beperking te (stimu)leren hun grenzen te verleggen en op te groeien tot zelfstandige, zelfbewuste jongvolwassenen die onafhankelijk in het leven staan.

Oeuvre Nationale des Aveugles - Elia Fonds

Contact Improvisation pour personnes déficientes visuelles
(Oeuvre Nationale des Aveugles (ONA asbl))

Contact Improvisation is een vorm van beweging via de tastzin. Het is gebaseerd op de ontmoeting met de ander en de ontmoeing met jezelf, om je verhouding tot de wereld beter te definiëren. Na een eerste dag, die zeer positief werd geëvalueerd, wil de ONA gedurende een jaar een maandelijkse workshop voor personen met een visuele handicap aanbieden om hun integratie op langere termijn te verbeteren.

www.ona.be

Avalympics - Elia Fonds

Triatlon voor personen met een beperking, de finale!
(Avalympics, Geel)

Sinds 1988 biedt Avalympics kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid om actief een sport naar eigen keuze te beoefenen. Dit project biedt hen de mogelijkheid om deel te nemen aan het eerste G-triatloncircuit in België (Mol, Retie, Geel). Na een eerste geslaagde duatlon vorig jaar wil Avalympics de G-triatlon definitief in het programma van G-sportbeoefenaars integreren.

www.avalympics.com

Handicyclos - Latitude Junior - Elia Fonds

Handicyclos
(asbl Latitude Junior, Luik)

Het project zorgt ervoor dat kinderen en jongeren met een verschillende handicap het fietsen kunnen ontdekken, leren en zelfs helemaal onder de knie krijgen. Ook het aangepast fietsen komt aan bod. Zo kunnen zij samen met kinderen en jongeren met of zonder handicap korte en langere fietstochten maken. Sommige jongeren leren hun eigen fiets - met een aangepast kader – te gebruiken, om nieuwe plekken in de buurt te ontdekken.

www.latitudejunior.be

Art et Marges - Elia Fonds 

Kunst zonder marge
(Art&Marges Museum, Brussel)

Het 'Art&Marges museum' zorgt voor het tentoonstellen en het steunen van artiesten werkzaam buiten het officiële kunstcircuit. De vaste collectie, die uitsluitend bestaat uit schenkingen, telt ruim 2500 werken van binnen- en buitenlandse kunstenaars. De kunstenaars passen perfect binnen de filosofie van het museum: psychiatrische patiënten, personen met een beperking, geïsoleerde, minder bekende kunstenaars, … Het museum' wil vooral een ontmoetingsplaats worden rond kunst zonder marge.

www.artetmarges.be

Badje - Elia Fonds 

Tous artistes!
(Badje asbl, Sint-Gillis)

De vereniging ‘Badje’ – 'Bruxelles Accueil et Développement pour la Jeunesse et l’Enfance ' - wil met het project ‘Tous artistes!’ de creativiteit van kinderen aanwakkeren in groep, aan de hand van artistieke projecten.
Met dit creatieve project valt de Brusselse vzw reeds voor de derde keer in de prijzen!

www.badje.be

 Jugendtreff - Elia Fonds

Ein kreativ Workshop für jedermann
(Jugendtreff Inside, Raeren-Eynatten)

Jugendtreff Inside zal een 'Ein Kreativ Workshop' aanbieden voor gehandicapte en niet-gehandicapte jongeren in het kader van een dorpsstructuur met bestaande organisaties en verenigingen. Het project zorgt ervoor dat de jongeren zich beter in de maatschappij kunnen integreren.

www.jt-inside.be

La Clairière - Elia Fonds

Nous aussi sur la Petite Reine
(asbl La Clairière, Watermaal-Bosvoorde)

Instituut ‘La Clairière’ wil bijdragen aan onze algemene ontwikkeling en welzijn, met respect voor ieders verschillen en behoeften. Het Elia Fonds bekroont de vzw’s initiatief om stedelijke fietstochten te organiseren voor kinderen met een verstandelijke beperking. Dit om hen de kans te geven samen een ontspannen dag door te brengen.

www.laclairiere.be

Katholieke vereniging voor Gehandicapten - Elia Fonds

Fietsproject in de noordrand Brussel en Pajottenland
(Katholieke vereniging voor Gehandicapten, Antwerpen)

De Katholieke vereniging voor Gehandicapten, België’s grootste organisatie van personen met een handicap, biedt een fietsenuitleendienst aan voor mensen met een verminderde mobiliteit. De vereniging stippelt ook routes en fietstochten uit. Met het bedrag van het Elia Fonds kunnen de nodige fietsen worden aangekocht.

www.kvg.be

De Kerselaar - Elia Fonds

Het uur dat we niets van elkaar wisten
(De Kerselaar vzw, Overijse)

De theatervoorstelling ‘Het uur dat we niets van elkaar wisten’ wordt gebracht door acteurs met een verstandelijke beperking. De acteurs zijn allen verbonden aan ‘De Kerselaar’, een autonome, kleinschalige residentiële voorziening voor personen met een handicap. Ze biedt opvang, begeleiding en vezorging aan 50 volwassenen, velen uit de Druivenstreek. Dit project verloopt in samenwerking met onder meer de Mechelse theatergroep ‘De Maan’.

http://users.telenet.be/dekerselaar

Het Huis van Alijn - Elia Fonds

Het huis van Alijn
(Het huis van Alijn vzw, Gent)

Het Gentse museum ‘Het Huis van Alijn’ is het enige museum in Vlaanderen dat aan de hand van objecten, film en verhalen een dagelijkse kijk biedt op het leven in de twintigste eeuw.
Met de steun van het Elia Fonds zal het museum zijn website (speech en braille) en het museum zelf aanpassen voor mensen met een visuele beperking. Dit project loopt in samenwerking met de stad Gent.

www.huisvanalijn.be

Renaissance asbl - Elia Fonds

La troupe des "Décompressez-nous" en Action!
(Renaissance ASBL, Eigenbrakel)

'La troupe des ‘Décompressez-nous’ en Action! Wanneer toeschouwers acteurs worden: Negen volwassen gehandicapten op de planken van het « Théâtre-Action!', dat is een project dat aan de motorisch gehandicapten met cerebrale stoornis de gelegenheid geeft om het actietheater te ontdekken. Door het maken van een toneelstuk, kunnen de bewoners zich uiten over thema’s die in meer of mindere mate verband houden met hun moeilijkheden en kunnen zij van de rol van toeschouwer overstappen naar de rol van maker-acteur van het toneelstuk.

www.renaissance-asbl.be

KMKG - MRAH - Elia Fonds 

Tentoonstelling ‘Quand le corps se fait parure’
(Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Brussel)

De verschillende Brusselse musea van de KMKG – het Jubelparkmuseum, Muziekinstrumentenmuseum, Musea van het Verre Oosten en de Hallepoort – bundelen hun krachten om een tentoonstelling voor slechtzienden samen te stellen. Zij hebben een selectie gemaakt van een dertigtal sieraden, hoofdtooien, enz. Alleen de mindervalide personen hebben toestemming om ze aan te raken en het museumpersoneel zal hen tijdens hun zintuiglijke ontdekkingstocht begeleiden.

www.kmkg-mrah.be

De Horizon - Elia Fonds

Iedereen fietst!
(BSBO De Horizon, Aalst)

Het project ‘Iedereen fietst! van de Aalsterse basisschool voor buitengewoon onderwijs ‘De Horizon’ leert kinderen met een matige tot ernstige handicap fietsen. Het leren fietsen kan de kinderen helpen hun leefruimte te verruimen. De lessen vinden plaats, na de initiële opstart, buiten de schoolmuren en beogen een duurzame impact, zowel op het gebied van vrijetijdsbesteding als mobiliteit van de kinderen.

Cothan - Elia Fonds 

Les enfants de Cothan partent à la pêche en mer
(Cothan, Charleroi-Gosselies)

Kinderen van 3 tot 8 jaar met motorische stoornissen gaan op zeeklassen en genieten van het vissen op zee. Het project wil de zorgen van de handicap laten vergeten door de kinderen te laten genieten van culturele en sportieve ontspanning en ze andere horizonten te laten ontdekken. Het project bepaalt ook de pedagogische activiteit het hele jaar lang en stimuleert hun mogelijkheden tot autonomie.

www.guidesocial.be/cothan/page.php?page=2