Markinformatie: UPDATE - Nieuwe toekenningsregels voor grensoverschrijdende langetermijntransmissiecapaciteit zijn nu goedgekeurd


09-11-2015

De Europese geharmoniseerde toekenningsregels voor de langetermijntransmissiecapaciteit ( EU HAR) zijn goedgekeurd door de betrokken nationale regulatoren in de CWE-regio. Een belangrijke wijziging in de nieuwe toekenningsregels is de toekenning van Financiële transmissierechten-opties ('FTR options') in plaats van 'Fysieke' transmissierechten voor de Belgische grenzen.

Met de fysieke transmissierechten die momenteel worden gebruikt, mogen marktpartijen de transmissiecapaciteit zelf gebruiken, terwijl met 'FTR Options', de capaciteit steeds terug ter beschikking zal komen in de day-aheadmarkt en dat via de elektriciteitsbeurzen. 'FTR Options' die een positief prijsverschil vertonen tussen de invoerende energiebeurs en de uitvoerende energiebeurs zullen aanleiding geven tot een vergoeding die gebaseerd is op het prijsverschil en de toegewezen grensoverschrijdende capaciteit. Deze wijziging moet de liquiditeit en transparantie van de day-aheadmarkt verhogen.

Voor meer gedetailleerde informatie, verwijzen wij u naar de laatste informatie aan de marktspelers (in het Engels).