Grensoverschrijdende aankoop van primaire reserves


14-06-2016

Begin augustus 2016 plant Elia, de Belgische transmissienetbeheerder, over te stappen van de maandelijkse naar de wekelijkse aankoop van 'Frequency Containment Reserves' (FCR - primaire reserves) en aan te sluiten bij de internationale grensoverschrijdende samenwerking voor FCR met de Duitse, Nederlandse, Zwitserse en Oostenrijkse transmissienetbeheerder.

De eerste gezamenlijke aankoop van FCR door de transmissienetbeheerders in deze samenwerking zal uitgevoerd worden voor de leveringsperiode van de 1ste week van augustus 2016. Vanaf de eerste gezamenlijke veiling zal het totale aan te kopen FCR volume maximaal 70% van de Belgische FCR verplichting (wekelijks variabel volume van maximum 51MW) bevatten en zal de deelname van Belgische BSPs (Balancing Service Providers) via het internet platform regelleistung.net aan de gezamenlijke veiling mogelijk zijn.

Bovendien gaf RTE, de Franse transmissienetbeheerder, aan dat hij geïnteresseerd is om in 2017 aan te sluiten bij de gezamenlijke aankoop van FCR. Meer informatie over het verdere verloop zullen volgen.

Achtergrondinformatie:
  • Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Zwitserland startten in april 2015 een samenwerking voor de aankoop van FCR. Ter vervanging van of in aanvulling op de nationale aankoop van FCR, kopen deze landen hun FCR op een gezamenlijke veiling aan.
  • De FCR verplichtingen verschuiven dus tussen de landen terwijl de huidige en toekomstige verplichtingen in het kader van ENTSOE en de Europese Netwerkcodes gerespecteerd blijven.