Internationale samenwerking voor primaire reserves: Frankrijk sluit zich aan bij de gezamenlijke aankoop met Duitsland, België, Nederland, Zwitserland en Oostenrijk


16-01-2017

50Hertz, Amprion, APG, Elia, Swissgrid, TenneT, TransnetBW en RTE kondigen de succesvolle start aan van de eerste gezamelijke internationale FCR-veiling op 10 januari 2017 voor de leveringsperiode van de derde week van 2017. Deze gezamelijke internationale wekelijkse veilingen houden nu de deelname in van BSP’s (balancing service providers) uit Duitsland, België, Nederland, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk.

Frequency Containment Reserves (FCR), ook wel primaire reserves (R1) genoemd, zijn een zeer flexibel balanceringsproduct waarvoor capaciteit aangekocht wordt door de transmissienetbeheerders (TNBs). FCR zal automatisch & continu reageren binnen 30 seconden voor zowel opwaartse als neerwaartse afwijkingen van de netfrequentie.

Deze gezamelijke FCR markt is de grootste van Europa, met een totale vraag van +/- 1400 MW, wat overeenkomt met bijna de helft van de totale vraag binnen continentaal Europa. De deelname van Denemarken is ook gepland in de toekomst. Het belang van deze regionale markt houdt jaarlijks ongeveer 200 miljoen euro in.

De gezamelijke veiling laat de TNBs toe om FCR aan te kopen aan minimale kost voor de eindgebruikers en biedt tegelijkertijd toegang aan de BSPs tot een grotere gezamelijke markt. Het publieke prijssignaal van de FCR veiling zet een duidelijke referentie voor actieve investeerders in deze markt met nieuwe technologieën zoals vraaggestuurde flexibiliteit en batterijen.

Dit vrijwillig initiatief van de TNBs, gecoordineerd opgezet met de nationale regulatoren, maakt een nieuwe stap naar Europese integratie van de balanceringsmarkten, volgens de richtlijnen gezet in de toekomstige directieven “Electricity Balancing Guideline” en “Clean Energy for All Europeans”. Om tegemoet te komen aan de nieuwe uitdagingen, plannen de TNBs momenteel ook om de samenwerking te verbeteren door middel van een lopende publieke consultatie.