De EXPLORE TSO’s publiceren een addendum aan het rapport gepubliceerd in oktober 2016


16-08-2017

Sinds begin 2015 bestuderen de transmissienetbeheerders (TNB’s) van de EXPLORE-landen – België, Duitsland, Nederland en Oostenrijk – de mogelijkheid om hun markten voor automatische en manuele Frequency Restoration Reserves (aFRR en mFRR) te integreren in het kader van de Europese richtlijnen voor balancingmarkten (Guideline on Electricity Balancing).

In oktober 2016 publiceerden de TNB’s een rapport over het ‘targetmodel voor de uitwisseling van Frequency Restoration Reserves’ en vroegen de stakeholders daarbij om feedback. Dit addendum biedt een samenvatting alsook een antwoord op de vragen en opmerkingen van de stakeholders. Verder presenteren de TNB’s ook bijkomende analyses met betrekking tot de afrekening tussen TNB en aanbieders van balancingdiensten en over de interacties tussen balancerings- and intraday-markten

The activiteiten die werden opgestart in EXPLORE worden nu verdergezet in PICASSO voor aFRR (België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Nederland) en MARI voor mFRR. Stakeholders en regulatoren zullen nauw betrokken worden in het ontwerp- en implementatieproces van PICASSO en MARI. Het is voorzien om al in 2017 stakeholder workshops te organiseren. De TNB’s mikken op een go live van de platform in 2020 (Picasso) en 2021 (MARI).

Beide documenten zijn beschikbaar via volgend links: EXPLORE Report, addendum aan het EXPLORE Rapport.