Elia Grid International gaat strategische alliantie aan met EuroAsia Interconnector


20-12-2017

Elia Grid International (EGI) heeft een strategisch akkoord gesloten met EuroAsia Interconnector, de officiële Europese projectontwikkelaar van de elektrische verbinding van 2.000 MW tussen Israël, Cyprus, Kreta-Attica (Griekenland) en Europa. Het akkoord formaliseert de nauwe samenwerking met EGI voor de ontwikkeling en uitvoering van de EuroAsia Interconnector. De EuroAsia Interconnector is één van de voornaamste Europese projecten van gemeenschappelijk belang (Project of Common Interest - PCI), een zogenaamde “elektrische snelweg” die de nationale stroomnetten van Israël, Cyprus en Kreta-Attica (Griekenland) verbindt via een HVDC-zeekabel van 1.518 km lang.Elia Grid International werd gekozen als strategische partner wegens de omvangrijke ervaring in de ontwikkeling van elektriciteitsverbindingen en offshore projecten, waaronder de ontwikkeling, installatie en exploitatie van de onderzeese Nemo Link interconnector van 1.000 MW tussen het VK en België.

EuroAsia Interconnector is van groot belang voor de Europese Unie. Het project maakt deel uit van het Europese energiebeleid en levert een bijdrage aan de energieobjectieven van de EU. De elektrische snelweg zal een brug vormen tussen twee continenten, met een totale lengte van 1.520 km, en creëert een betrouwbare alternatieve route voor de overdracht van elektrische energie naar en vanuit Europa.

De verbinding verzekert daarnaast de bevoorradingszekerheid van zowel de drie betrokken landen als van het hele EU-net,  dankzij de integratie van de kleine geïsoleerde netten van Cyprus en Kreta binnen de Israëlische en Europese netten en door een ononderbroken energiestroom in beide richtingen.

EuroAsian Interconnector: “Als volle dochteronderneming combineert Elia Grid International (EGI) het beste van twee Europese transmissienetbeheerders 50Hertz en Elia en belichaamt het de internationale ambities van de Elia Groep door consulting- en ingenieursdiensten aan te bieden op de internationale energiemarkt.”