Secundaire markt voor reserves

Studie met betrekking tot de uitbreiding van de bestaande secundaire markt voor reserves (Maart 2017)

Elia heeft een studie uitgevoerd omtrent de mogelijke extensie van de bestaande secundaire markt voor reserves. Dit onderwerp werd gepresenteerd aan de markt tijdens twee verschillende vergaderingen van de Work Group Balancing, op 10/02/2017 en  30/03/2017. Tijdens de eerste meeting presenteerde Elia verschillende scenario’s m.b.t de mogelijke uitbreidingen van de bestaande secundaire markt en lanceerde Elia eveneens een stakeholder enquête. Gedurende de tweede vergadering, presenteerde Elia de feedback van de stakeholders en een implementatie voorstel.

Elia heeft een complete uitbreiding van de secundaire markt voor reserves voorgesteld tegen 31 December 2017:

  • voor intraday, zonder beperking in functie van de omstandigheden voor alle gecontracteerde producten R1, R2 en R3 op de CIPU-eenheden;
  • voor de gecontracteerde niet-CIPU-producten R1, R2 en R3, zowel in day ahead als in intraday, zonder ze te beperken tot de onbeschikbaarheden van producten.

De leveringspunten in scope van een dergelijke marktuitbreiding zijn diegene die geconnecteerd zijn op het transmissie en het distributienet onder voorbehoud van een overeenkomst met de DSO’s voor de desbetreffende flexibiliteit.

Deze implementatie stemt overeen met een volledige marktuitbreiding. Zo’n marktuitbreiding is conform met de ‘European Guideline on Electricity Balancing’ en in lijn met de verwachtingen van de stakeholders aangegeven in de stakeholder enquête.

Het brengt een duidelijk toegevoegde waarde aan de markt, heeft beperkte nadelen en laat België toe om een van de koplopers in Europa te worden, betreffende de secundaire markt voor reserves.