Installatie en toegang procedure

Elia meetgegevens:

 1. Vereisten
 2. B2C-gebruikers (Business-to-Customer)
 3. B2B-gebruikers (Business-to-Business)
  1. Installeren met SFTP
  2. Installeren met ECP

1. Vereisten

Om toegang te krijgen tot de meetgegevens van Elia moet u eerst en vooral een EIC-code aanmaken voor uw bedrijf. Een EIC-code aanmaken kan enkele dagen duren.

Vervolgens moet u een EVMS-gebruikersnaam(1)/wachtwoord aanvragen. Een EVMS-gebruikersnaam aanmaken kan enkele dagen duren. Het bijbehorende wachtwoord wordt steeds geleverd via DHL.

Zodra u in het bezit bent van uw EVMS-gebruikersnaam en wachtwoord, kunt u de aanwijzingen verderop in dit document volgen om toegang te krijgen tot de meetgegevens van Elia. Volg de installatieprocedure van rubriek 2 of 3, naargelang u een B2C- of B2B-oplossing hebt gekozen.

(1) EVMS (Elia Validated Metering System) is de tool die Elia gebruikt om alle meetgegevens te publiceren.

2. B2C-gebruikers (Business-to-Customer)

Voor de B2C-oplossing is geen installatie nodig. U kunt het https-gebaseerde platform direct raadplegen met een internetbrowser.

Toegangsprocedure

 1. Maak verbinding met https://evmsb2c.elia.be/
  Controleer de instellingen van uw firewall als u er niet in slaagt deze URL te openen.

 2. Vul de velden ‘Username’ (gebruikersnaam) en ‘Password’ (wachtwoord) in met uw EVMS-gebruikersnaam en het bijbehorende wachtwoord om in te loggen.

  Neem contact op met dngridaccess@elia.be, +32 (0) 2 382 21 33 als u problemen hebt met uw EVMS-gebruikersnaam.

 3. Klik op ‘Select a company’ (selecteer een bedrijf) en selecteer uw bedrijf.
 4. Zodra u ingelogd bent, verschijnen de beschikbare gegevens in een lijst. U kunt de lijst filteren op het type meetgegevens, de functie van het bedrijf, het EAN van de meetgegevens, de maand van publicatie of de laatste update. Klik op het icoontje links van de regels om de gegevens te downloaden. 
 5. Sluit uw browser om uit te loggen.

3. B2B-gebruikers (Business-to-Business)

3.1 Installeren met SFTP

Als u voor SFTP hebt gekozen, maakt Elia een specifieke mapstructuur aan in een serveromgeving. De EVMS-gebruikersnaam die Elia u heeft toegekend, wordt gekoppeld aan de standaarddirectory in deze structuur. De gebruiker moet zich met de volgende parameters aanmelden op de server:

 • Protocol: SFTP (vergeet de ‘s’ niet)
 • URL: files.elia.be (vergeet de ‘s’ niet)
 • Port: 22 (standaard voor SFTP)
 • U kunt testen met verschillende softwareprogramma’s, o.a. FileZilla (gratis en gebruiksvriendelijk). Gebruik de hierboven vermelde parameters:

 

Informatie over de uitgewisselde berichten, het berichtformaat (CSV, XML, Excel), het ECP-, B2C- en FTP-platform vindt u in de handleiding over metering.

Als u meer informatie wenst over het FTP-protocol en de installatieprocedure, kunt u terecht bij metering.services@elia.be.

3.2 Installeren met ECP

Omwille van de vertrouwelijkheid kan de ECP-installatieprocedure niet openbaar gedeeld worden op deze website. Als u meer informatie wenst over het ECP-protocol en de installatieprocedure, kunt u terecht bij metering.services@elia.be.