Fysieke stromen aan de grenzen

Op het geïnterconnecteerd net stroomt de elektriciteit van nature vrij rond, zonder met de landsgrenzen rekening te houden.

De fysieke stromen zijn de energie-uitwisselingen in real time die aan de grenzen worden waargenomen. Men onderscheidt ze van commerciële stromen, die overeenstemmen met de uitwisselingsprogramma's (genomineerde capaciteiten) die door de marktspelers voorzien zijn in overeenstemming met de cross-border mechanismen.

De eerste grafiek toont de balans van de stromen op beide grenzen en geeft voor ieder kwartuur aan of het land energie in- of uitvoert.  Via de kalender kan u de gegevens van de voorbije 365 dagen opzoeken en de referentiedatum instellen.

De volgende grafieken hierna tonen de fysieke energiestromen op de interconnectielijnen die de Belgische regelzone met aangrenzende regelzones verbinden. Iedere grafiek geeft één grens weer. Een positieve waarde betekent dat België energie uitvoert, terwijl een negatieve waarde aangeeft dat België energie invoert. De groene curve vertegenwoordigt de gegevens voor de dag zelf, tot een kwartier voor het openen van de webpagina. De grijze curve geeft de stromen van een referentiedag weer (standaard ingesteld op de dag ervoor). De verticale lijn geeft het huidige moment van de dag aan. Via de kalender kan u de gegevens van de voorbije 365 dagen opzoeken en de referentiedatum instellen.

Belgische in- en uitvoerbalansPLACEHOLDER

Fysieke stromen aan de Frans-Belgische grensPLACEHOLDER

Fysieke stromen aan de Nederlands-Belgische grens


PLACEHOLDER

Fysieke stromen aan de Belgisch-Luxemburgse grens

Indienstname van deze nieuwe interconnectie was op 11 oktober 2017 gerealiseerd


PLACEHOLDER

Fysieke stromen vs. gesommeerde grensoverschrijdende nominaties

Informatie over de vergelijking tussen de fysieke stromen en de gesommeerde grensoverschrijdende nominaties (commerciële stromen) vindt u in de publicaties ‘congestion management/operational’ op het transparantieplatform van de vereniging van Europese transmissienetbeheerders voor elektriciteit ENTSO-E.

Opmerking: gezien de fysische wetten van de elektriciteit kunnen de fysieke stromen afwijken van de commerciële stromen.