Ontploffingen in het hoogspanningsstation van Monceau-sur-Sambre: de situatie is onder controle


16-03-2014

Deze ochtend vonden 2 ontploffingen plaats in het hoogspanningsstation van Monceau-sur-Sambre ten gevolge van een brand die uitgebroken was door nog ongekende redenen. De situatie is onder controle dankzij de vlotte samenwerking tussen de ploegen van Elia en de hulpdiensten.Zondagochtend 16 maart omstreeks 3 uur brak een brand uit in het hoogspanningsstation van Monceau-sur-Sambre  wegens nog niet gekende redenen. Dit gebeurde ter hoogte van de dwarsregeltransformator, een apparaat dat toelaat om elektriciteit van 220 kV naar 150 kV om te zetten. De brandweer was snel ter plaatse en vervoegde de patrouillediensten van Elia.

Er hebben zich 2 ontploffingen voorgedaan terwijl de ploegen aanwezig waren, doordat er olie uit de transformator kwam. Momenteel is er enkel materiële schade vastgesteld. Drie brandweermannen ter plaatse vertoonden oorpijn tengevolge van het lawaai van de explosies, maar er waren verder geen ernstige verwondingen.

De elektriciteitsbevoorrading werd niet onderbroken gezien de stroom hoofdzakelijk via andere lijnen kon omgeleid worden. Onze ploegen ter plaatse en het controlecentrum bekijken momenteel hoe het hoogspanningsstation opnieuw in gebruik kan genomen worden en dit met garantie voor de veiligheid van het net en personen. Dit station is een belangrijk element in ons netwerk gezien hij toelaat om de ingevoerde elektriciteit uit Frankrijk te verdelen. De bevoorradingszekerheid wordt echter niet bedreigd.