Eigenbrakel–Oostkerk
Aanleg van een ondergrondse verbinding

Betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet
Om de uitdagingen van de energietransitie aan te pakken en tegelijk de bevoorradingszekerheid dag en nacht te verzekeren, moet we over betrouwbare infrastructuur beschikken. Rekening houdend met deze context en het Federaal Ontwikkelingsplan 2020-2030 dat de federale minister van Energie heeft goedgekeurd, moeten we de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet in Waals-Brabant verbeteren. Het project Eigenbrakel-Oostkerk zal daartoe bijdragen.
-
In het belang van de samenleving
De betrouwbaarheid van het net garanderen
De nieuwe ondergrondse verbinding die de hoogspanningsstations van Eigenbrakel en Oostkerk met elkaar verbindt, zal de betrouwbaarheid van het Waals-Brabantse elektriciteitsnet in zijn geheel versterken. De nieuwe verbinding zal deel uitmaken van het Waals-Brabantse net.
Blijven bijdragen aan de verbetering van de bevoorradingszekerheid
Het Elia-net is vermaasd en dat is bijzonder. Dat betekent dat elk hoogspanningsstation verbonden is met minstens twee verbindingen. Dankzij de vermaasdheid van het net kan Elia stroom blijven voorzien zelfs als één van de verbindingen defect of in onderhoud is. Met de aanleg van de verbinding Eigenbrakel-Oostkerk zal de bevoorradingszekerheid dus nog worden versterkt.
-
Traject
Het voorgestelde traject houdt rekening met plaatselijke territoriale overwegingen en respecteert het milieu en de leefomgeving waarin het project zal worden uitgevoerd.
Het traject dat we voorstellen verbindt het hoogspanningsstation van Eigenbrakel met dat van Oostkerk en doorkruist de steden en gemeenten Eigenbrakel, Kasteelbrakel, Itter en Tubeke over een totale afstand van 12 km.
Eigenbrakel - 2,7 km / Kasteelbrakel - 7,5km / Itter - 600m / Tubeke – 1,2km
Voor de exacte locatie van de werken Eigenbrakel-Oostkerk, zie de Google interactive kaart
-
Omgeving
Als maatschappelijk verantwoorde onderneming is Elia zeer begaan met de huidige milieuproblematiek. Onze onderneming draagt actief bij aan de energietransitie en besteedt bijzondere aandacht aan de bescherming van de biodiversiteit. Bij de ontwikkeling van haar net werkt Elia nauw samen met de plaatselijke besturen, de buurtbewoners en alle lokale partners die betrokken zijn bij haar infrastructuurprojecten.
Elia besteedt bijzondere aandacht aan de goede uitvoering van haar werven en aan de omgeving waarin de werkzaamheden worden uitgevoerd. Voor elke fase van de werkzaamheden worden procedures ingesteld om de impact op fauna, flora, mobiliteit en omwonenden te beperken.
In het kader van het project Eigenbrakel-Oostkerk werd een ‘Notice d’Evaluation des Incidences sur l’Environnement’ (NEIE) (d.i. beoordelingsnota m.b.t. milieueffecten) en een ‘Etude Appropriée d’Incidences’ (EAI) (d.i. effectenstudie) opgesteld door een door het Waalse gewest erkend onafhankelijk studiebureau. Beide documenten bestuderen en beoordelen de effecten van het project op de omgeving en geven objectieve aanbevelingen voor dit project.
-
Planning
-
Interactieve map
-
Documenten
Nieuws

BraineLAlleud-Oisquercq
16 juni 2022
Permanenties voor buurtbewoners
Buurtbewoners die informatie wensen over het project Eigenbrakel-Oostkerk, kunnen terecht bij het Elia-team. Zij organiseren enkele permanenties in Kasteelbrakel.
Contacteer ons
U bent betrokken bij een project en u heeft een vraag?Ons team staat voor u klaar.