Prinses Elisabeth Eiland
Het Prinses Elisabeth Eiland is een uitbreiding van het elektriciteitsnet in de Noordzee. Het verbindt de windmolenparken van op zee met het vastenland en legt nieuwe verbindingen met het buitenland.

Uitbouw van een elektriciteitsnet op zee
Het Prinses Elisabeth Eiland is het eerste energie-eiland ter wereld. Het is een elektriciteitshub waar kabels van zowel de 2de offshore wind zone (Prinses Elisabeth zone) toekomen als van toekomstige interconnectoren met andere Europese landen zoals bv. het Verenigd Koninkrijk en Denemarken.
-
Planning
- 2022-2023: aanbestedingsprocedure voor het energie-eiland, uitwerken milieueffectrapportage en vergunningsprocedure en aanvragen van de domeinconcessie voor het energie-eiland.
- 2024 tot midden 2026: bouwen van het energie-eiland
- 2026-2030: opeenvolgend bouwen en indiensnemen van elektrische infrastructuur op het energie-eiland.
De ontwikkeling van windparken verloopt volgens de mededingingsprocedure uitgewerkt door de overheid. De planning kan u hier raadplegen. De aansluiting van de windparken op het Elia-net hangt samen met de indienstname van onshore netversterkingsprojecten Ventilus en Boucle du Hainaut. Elia heeft de ambitie de volledige aansluitingscapaciteit te voorzien tegen 2030.
-
In het belang van de samenleving
De in dienst genomen windparken (1e concessiezone) hebben samen een totale capaciteit van 2,3 GW. Naast deze zone zijn in het marien ruimtelijk plan 2020-2026 drie nieuwe zones voorzien. Samen zijn de zones 285km2 groot en werden ze tot de Prinses Elisabethzone gedoopt. Hier zal tot 3,5 GW windenergie geproduceerd worden.
In de Prinses Elisabethzone zal ook het energie-eiland komen. Hiermee zet Elia een belangrijke stap in de uitbouw van een Europees elektriciteitsnet op zee en de realisatie van de Europese klimaatdoelstellingen om tegen 2050 300 GW offshore windcapaciteit te hebben.
-
Omgeving
Duurzaamheid en respect voor het mariene milieu worden alsmaar belangrijker bij het ontwerp en de uitvoering van verschillende offshore infrastructuur.
In het kader van haar milieuvergunningsaanvraag voor het Prinses Elisabeth Eiland, en in het bijzonder in het begeleidende milieueffectenrapport, heeft Elia bijzondere aandacht besteed aan het beperken van de effecten van haar activiteiten op het mariene milieu, op het vlak van de bestudeerde alternatieven voor de ligging van het energie-eiland en de uitvoeringsmethoden. Het ontwerp van het eiland (vorm, oriëntatie …) draagt in belangrijke mate bij tot het beperken van ongewenste effecten.
Om nog een stapje verder te gaan, heeft Elia er dan ook voor geopteerd om voor het kunstmatige energie-eiland de weg in te slaan van een Nature Inclusive Design. Elia wou niet alleen de verstorende effecten voor het mariene milieu tot een minimum beperken, maar ook van de gelegenheid gebruik maken om een echte ecologische en milieuwaarde aan zijn project toe te voegen.
Tegelijk met de voorbereiding van de vergunningsaanvraag vond een innovatief en uniek co-creatieproces plaats tussen een infrastructuurbeheerder en tal van experten van verschillende instellingen, universiteiten, studiebureaus en niet-gouvernementele organisaties. Dit proces heeft al zeer lonende vooruitzichten opgeleverd, die momenteel grondig worden bestudeerd en verfijnd met betrekking tot hun technische haalbaarheid en kosten.
Meer informatie hierover zal binnenkort beschikbaar zijn.
-
Offshore infrastructuren
-
Een project dat kan rekenen op het Europese herstelfonds
Het energie-eiland maakt gebruik van het Europese herstelfonds dat bedoeld is om de Belgische economie extra stimulansen te geven via toekomstgerichte initiatieven. Investeren in infrastructuur is investeren in economische groei die de socio-economische welvaart van ons land versterkt. -
Documenten